Is na Ruud Lubbers nu ook Mark Rutte “te groot” voor Europa ?

Europa, in 1994  nog bestaande uit 12 lidstaten zochten een nieuwe commissie voorzitter. En de man die zich met de steun van Wim Kok op het laatste moment  als laatste kandidaat stelde, was Ruud Lubbers, een man die niet bepaald leed aan enige bescheidenheid over zijn eigen kunnen.

En daar ging het mede aan fout. Toen de regeringsleiders elkaar op het eiland Korfoe ontmoetten, waren de kaarten in feite al geschud. Gemangeld tussen de Duitse kanselier Kohl en zijn Franse collega Francois Mitterand, werd de kandidatuur van Lubbers , ondanks dat Nederland behoorlijk met de beurs rammelde, iets dat wij als in verhouding meest betalende lidstaat nu nog heden ten dage moeten bezuren, botweg afgewezen en werd de Belg Dehaene, baas bij de EU.

En Lubbers gevraagd wat hij van deze afwijzing dacht, verklaarde “ach ik ben te groot voor de EU “.

Wat ging hier aan vooraf ?

December 1992 besloot de toenmalige Nederlandse minister-president Ruud Lubbers samen met de andere Europese regeringsleiders en de Franse president om de geldkraan van de Europese Unie voor de Zuideuropese landen tot 1999 flink open te draaien. Lubbers wist dat zijn PvdA-minister van financiën Wim Kok de stijging van de uitgaven ‘gedoogde’. Bij overleg vooraf was duidelijk gebleken dat  Lubbers en Kok van mening waren dat hogere uitgaven van de Europese Unie, waaraan Nederland fors zou moeten bijdragen, aanvaardbaar waren omdat tegenover die kosten politieke belangen stonden waarvan de waarde niet in geld was uit te drukken.

Wij, d.w.z de Nederlands belastingbetalers hebben het geweten en voelen het nog steeds.

Omdat de EU uitgaven moesten worden verhoogd , moest Nederland net als de andere lidstaten meer aan de EU bijdragen  Nederland zou  echter niet zoals dat bij andere EU lidstaten wel het geval was meer geld uit Brussel ontvangen, dan het zou betalen .Volgens berekeningen van de Europese Rekenkamer wordt Nederland zo  relatief de grootste netto-betaler van de Europese Unie.

Maar u ziet, dat beurs gerammel heeft toe niet mogen baten.

En nu herhaalt de geschiedenis zich. Nederland is nog steeds de relatief hoogst betalende EU lidstaat. Wapen gekletter uit den Haag, dat dit zo niet langer kan, voorafgaande aan de begrotingsbesprekingen van de komende maanden. Rutte gelijk in het geweer, overal zeggen dat dit beslist niet kan. Frankrijk, zelf de grootste profiteur van de landbouwsubsidies afkomstig uit Brussel en die zij niet verlaagd willen zien, ondanks dat de EU deze voor alle lidstaten wil verlagen, verklaarde via Macron dat alle zgn. kortingen op EU bijdragen gelijk geheel gestopt  moeten worden, in plaats van zoals de EU dat voorstelt over een periode van 5 jaar moeten worden afgebouwd. En weer zou Nederland het slachtoffer worden.

Maar hoe zit het dan met de baan die Rutte zich zelf in Brussel al lange tijd heeft toebedacht ? Betekent dat niet een streep door zijn rekening voor de fel begeerde baan in Brussel ? Zelf zal hij het nooit toegeven, maar het wordt interessant om te zien, hoe Nederland d.w.z. Rutte de poot stijf houdt als het er echt op aan gaat komen.

Kiest Rutte voor Nederland of voor zich zelf ? Het antwoord is heel eenvoudig, voor zichzelf en dan kan een leugentje voor bestwil geen kwaad. En is het resultaat dan toch teleurstellend, hetgeen wij nu reeds vermoeden, dan kan Rutte altijd nog de woorden van zijn voorganger herhalen :

“Ik ben te groot voor Europa “

Nadat u woensdag tijdens gehaktdag er weer op bent gewezen dat het in ons land “fantastieeeeees “is en gaat en zelfs nog beter gaat worden, is er voorlopig nog geen einde aan het misselijk makend en narcistische gedrag van Rutte.

 

 


5 Reacties

 1. Tonnie van der Heijden zei:

  Ik merk er niks van dat het hier zo fantasties is ?
  Dat wij bijna allemaal zo GELUKKIG zijn, waarmee?
  Dat er zoveel steekpartijen zijn?
  Dat er zoveel autobranden zijn?
  Dat de boeren moeten opkrassen als ze het mestprobleem niet aankunnen?
  Ja we zijn erg blij als Rutte opkrast en we uit Europa verdwijnen….
  Heerlijk…..

 2. only you zei:

  Hij weet niet alleen voor Nederland op te komen maar voor Europa komt hij gelijk op.?

 3. Eelke Piers zei:

  Rutte te groot voor de EU?
  Laat me niet lachen. Hij heeft nog geen verstand van geschiedenis en geeft daar nog les in ook.

 4. Henk zei:

  Dit land wordt met bedrog geregeerd
  maar wie zwijgt stemt toe, triest dat er zoveel mensen
  niet anders kunnen, door hoge financiële lasten gedwongen
  om zodoende mee te moeten lullen,,,,het gaat zo goed hier….
  Ik merk het aan veel, vooral ook aan gewone dingen,,,,
  dat het helemaal niet zo prettig is hier..

  blijven bewonderen

 5. joepiejee zei:

  Hij heeft van Nederland al een rotzootje gemaakt, en nu nog van Europa?
  DEMAGOGIE!!!!!

Comments are closed.