Nederland machteloos tegen mogelijke sancties van de VS

Terwijl de EU en dan met name Duitsland , Frankrijk en niet te vergeten Nederland protesteren tegen het feit dat de VS het nuclaire verdrag met Iran heeft opgezegd, Trump is de “bad guy”, kijkt de Duitse minister van Buitenlandse Zaken, Heiko Maas wat verder dan de meeste van zijn Europese ambtsgenoten en waarschuwt dat zijn land machteloos staat tegen de sancties van de VS.Ferme en zeker realistische taal, maar daar wij vrezen dat onze minister van BuZa, Stef Blok zich achter de dijken veilig acht , zult u een soortgelijk verhaal uit zijn mond  in de MSM niet vernemen.

Wat is het geval ? Trump door velen verguisd, kondigde aan uit het nuclaire verdrag met Iran te stappen, voegde het woord bij de daad , zoals je dat van een zakenman kunt verwachten, iets dat politici gelet hun leugenachtig karakter zich nauwelijks voor kunnen stellen, en kondigde sancties aan.

Dat betekent, dat de VS in principe ieder bedrijf of organisatie die contacten onderhoud of zaken doet met Iran desgewenst door de Amerikaanse regering voor de keuze gesteld kan worden : of u doet zaken met Iran, maar dan treffen de sancties u ook en verbreken wij de contacten.  In principe een heldere oplossing, waarbij de getroffene mag beslissen zaken doen met de Ayatollahs  en 85 miljoen inwoners of met de VS. Trouwens geldt dit ook voor de zakentransacties die gedaan worden in Amerikaanse dollars.

Een eenvoudige oplossing om Duitse , maar ook Nederlandse bedrijven tegen de gevolgen van Amerikaanse sancties te beschermen bestaat er volgens de Duitse minister niet. Dit betekent dat bedrijven die toch handel willen blijven drijven met Iran, of zoals een KLM die op Teheran vliegt, van de ene dag op de andere , Trump kennende, getroffen kunnen worden door een vliegverbod op bestemmingen in de VS.

Trump wil met zijn sancties de druk op Iran zo veel mogelijk verhogen om daarmee het land te dwingen de wijzigingen die volgens de Amerikanen in de huidige nucleaire overeenkomst zijn opgenomen aan te passen, daar de VS, Iran terecht niet vertrouwt.

Reeds eerder legde de Amerikaanse regering o.a. de Duitse Commerzbank en de Franse Paribas miljoenen hoge boetes op.

De nieuwe Amerikaanse ambassadeur in Duitsland, Richard Grenell heeft de druk op de Europese bondgenoten inmiddels verhoogd door te zeggen, dat de VS van zijn bondgenoten verwacht, dat zij de VS zullen helpen de sancties tegen Iran door te voeren.

Hoe u verder hierover denkt, Nederland heeft niet zo veel met Trump, is het in ieder geval weer kenschetsend voor Den Haag dat men zich muisstil houdt en hoopt dat de bui overtrekt zonder dat deze Nederland , d.w.z. Nederlandse bedrijven zal treffen. Stefje Blok, onze onzichtbare minister was weliswaar in Washington, maar dat was weken voor de beslissing van Trump.

Het mag toch van een doortastende regering verwacht worden, dat zij in deze open kaart met de bedrijfswereld speelt en maatregelen neemt, maar nogmaals er heerst doodse stilte in Den Haag.

Of zou dat aan het reces liggen, 16 weken vrij per jaar voor een goed en soms als wij naar de ontvangers kijken overbetaalde baan, dan mag je toch wel wat terug verwachten ?

En……….wat hoort u van de EU??????????????


2 Reacties

  1. only you zei:

    Dat hebben balvanellende en wanhoopschepper al bij bush ondervonden?
    Die oude bush schijnt met jfk ook verdachte te zijn?

Comments are closed.