Nog voor Italiaanse regeringsformatie : verwerpt Lega de EU eisen van “niet gekozenen”.

Nog voordat er aan een regeringsformatie in Italië is begonnen, het wachten is op het moment dat de leiders van de 5 Sterren beweging en de Lega aan de Italiaanse president Mattarella hun premier kandidaat voorstellen, hetgeen nog een paar dagen kan duren, is er al een verbitterde woordenstrijd tussen het” regime” in Brussel  en de aanvoerder van de Lega , Matteo Salvini.

Nu het ook de EU begint te dagen, dat er in Italië wel eens een fikse andere niet EU getrouwe wind zal kunnen gaan waaien , zei de EU commissaris voor vluchtelingenzaken , de Griek Dimitris Andrapopoulos, dat hij hoopte dat de nieuwe Italiaanse regering haar huidige koers ten aanzien van de opname van gelukszoekers , veelal afkomstig uit Afrika zou voortzetten.

Hij had dit nog nauwelijks gezegd en het antwoord uit Rome van Matteo Salvini, de aanvoerder van een van de 2 partijen die in Italië de nieuwe regering hopen te gaan vormen, lag al op de Brusselse deurmat :

“Vanuit Europa weer een onaanvaardbare inmenging door de niet-gekozenen. We hebben al te veel geaccepteerd en over ons heen moeten laten gaan, nu is het tijd voor legaliteit, veiligheid en afwijzigingen”.

En vervolgde hij, “of er komt een nieuwe regering , of niet, het is hoogste tijd dat Italië een regering krijgt die niet bukt voor Brussel, want de Italianen hebben gestemd en gekozen voor zaken die de Italiaanse burger na aan het hart liggen, zoals werkeloosheid, vluchtelingenbeleid, zaken waarover in Brussel slechts gepraat wordt, maar waar geen daden op volgen.”

Claudio Borghi, de man bij de Lega verantwoordelijk voor economische zaken voegde daaraan toe dat de regels die Brussel aan Italië oplegt absurd zijn en deze hoog nodig veranderd dienen te worden.

Nu is deze woordenstrijd natuurlijk mede te wijten aan twee oorzaken :

 1. De Lega en haar coalitiepartner regeren nog niet en trachten het overwinningsvuurtje gaande te houden
 2. De angst dat deze regering van 5 Sterren en de Lega er komt zit de EU al goed in de benen. Na een Brexit, een muitende groep Visegrad landen kan men er niet nog een stel rebellerende Italianen bij gebruiken, temeer Italië bij de 5 grootste economiën van de EU behoort en ondanks een zeer zorgwekkende situatie van het bankenstelsel, niet zo maar even weggezet kan worden.

Misschien t.z.t. weer werk aan de winkel voor  de Brusselse ridder zonder vrees en blaam hersens, Frans Timmermans, die na een paar jaar in Rome te hebben gewoond zich aanmeet vloeiend Italiaans te spreken. In het land van de blinden is immers de eenoog  koning, iets dat al schrijvende onze mede redacteur op doet merken dat dit ook in Nederland het geval is.

Onze Romeinse correspondent houdt u op de hoogte.

 

 

 

 

 

 


6 Reacties

 1. andre zei:

  nou die euro kunnen ze in Italie wel degelijk eruit wippen en 2 italiaanse middelvingers naar Lagarde en het bankenstelsel. Het economische klimaat is ronduit slecht met een nog veel slechter vooruitzicht……..onder bruxxel.

  Nu is er ooit iemand geweest die wonderbaarlijk de boel weer lostrok in Woergl……..lees maar. Dit kan nu ook in Italie!

  Geld kan gaan roesten en onder bruxxel verdampt het voor je ogen voordat de roest kan toeslaan.

  http://www.austrianinformation.org/summer-2012/2012/8/21/austrian-places-the-woergl-experiment.html

 2. Roepiedeltoetie zei:

  Niet vreemd gezien de migranten invasie?
  Figuren die eu aanhangen als soros etc en uit zijn op macht kunnen t onderhand wel schudden zo bont hebben ze t gemaakt?

 3. Harry zei:

  Het “roestende” geld is het zelfde als wat Brussel probeert met de negatieve rente voor de banken. Ik vind dat toch niet zo’n goed idee. Maar ben er wel volledig van overtuigd dat de “Europese droom” nu voor de autochtone bewoners toch wel een nachtmerrie begint te worden.

 4. friese canadees zei:

  “Europese droom”, beter gezegd:
  een half afgehaald eu bed dat nodig verschoont(lees afgebroken ) moet worden door, juist ACTIE

  I am for the revolution that is looming
  (I don’t know where she has been hiding)

  this is for those folks who dare
  TO STAND UP because
  this is THE cause
  for
  Righteous roots that strain
  against policor grain
  with nature’s force

 5. Marco zei:

  Mooie, nieuwe testcase. Voor de Brusselse regenten. Maar waarschijnlijk nog méér voor de Italiaanse kredietwaardigheid (én geloofwaardigheid!)
  Wait & See!

Comments are closed.