Overheid laat computers beveiligen door RUSSISCH bedrijf en Grapperhaus probeert wakker te worden

Reeds in het einde van 2016 en het begin van 2017 werden zowel in de VS als ook in Groot Brittannië stappen gezet om niet langer de computer beveiligingssystemen  van Kaspersky, een Russisch bedrijf met hoofdkantoor in Moskou te gebruiken.

Het was immers duidelijk dat een op computers geïnstalleerd system de aanbieder de mogelijkheid geeft ongemerkt virussen of Trojaanse paarden te laten infiltreren om daarmee op de hoogte te blijven van wat er met het systeem gebeurt.

De oproer die ontstond toen men in de VS terecht vermoedde dat de Russen via bepaalde computersystemen niet alleen informatie konden inwinnen , maar ook bepaalde niet door de lokale  overheid gewenste richting konden geven aan sommige soorten computersysteem gebruik, waren volledig terecht.

Maar veilig achter de dijken was de Nederlandse overheid een goede klant van Kaspersky, waaruit de wereldvreemdheid, naïviteit en… mogelijk het belust zijn op een paar euro’s  van diegenen die de systemen aanschaften, de motieven waren. Het zou immers niet voor het eerst zijn dat Nederlandse ambtenaren op hoog niveau voor wat euro’s door de knieën gingen.

Maar terwijl ook de AIVD, rustig doorsliep, begon er toch iets te bewegen. De overheid zal u uiteraard niet meedelen wat, maar het deed de Minister van Veiligheid en Justitie Ferdinand Grapperhaus  er toe bewegen afgelopen maandag een brief te schrijven aan de Tweede Kamer, waarin hij verklaarde dat gelet de risisco’s om met Kaspersky te werken en de systemen te laten beveiligen altijd aanwezig is en hij daarom heeft besloten de op Nederlandse overheidssystemen geïnstalleerde Kaspersky beveiligingsprogramma’s GEFASEERD !!! te laten verwijderen.

Voor de brief klik hier ( downloaden) , maar voor wie van u dat te veel is , hier een citaat dat in feite alles weergeeft :

Aanleiding voor deze stap door het kabinet zijn zorgen ten aanzien van nationale veiligheidsrisico´s die het gebruik van Kaspersky antivirussoftware met zich mee kan brengen. Het kabinet wil deze risico’s waar mogelijk voorkomen.

Goede morgen  Grapperhaus en uw voorgangers, goed geslapen, genoten van het hoognodige reces en nu weer zuchtend aan de gang ?

 

 


5 Reacties

 1. Matt zei:

  Als Karpersky kan doordringen in het systeem, en daar is het ook voor ontwikkeld om virussen op te sporen, kan IEDERE andere virusscanner dat ook en wie geeft de garantie dat de Amerikaanse systemen wel veilig zijn?
  Als de Amerikanen al de baas spelen over face-book, google en andere sociale media, zogenaamd om terroristen te vangen (van de miljarden data die ze bekijken hebben ze amper een paar terroristen gepakt) en die data verkopen aan belanghebbenden, wie geeft mij dan de garantie dat ze hetzelfde niet flikken met virusscanners?
  En trouwens, Grappenhaus komt nu met dit bericht precies nu terwijl ze zo hun best doen om Rusland op eender welke manier te bashen.
  Is dit de wraak van Nederland tegen Rusland omdat hun lievelingetje bij de VVD, Halbe Waarheid, betrapt is op leugens en is moeten aftreden?
  Of willen ze (weer) bij de Amerikanen een wit voetje halen en doen ze zoveel mogelijk sancties, opgelegd door Amerika, uitvoeren?

 2. AllIWant zei:

  Een softwareleverancier, zoals Microsoft, die onder de Amerikaanse wetgeving valt is wél ‘veilig’?
  Wat een hypocriet gedoe. Wie beschermt de digitale consument tegen de offensieve cyberspionage door de eigen (en ‘bevriende’) overheden?
  Koning, keizer, admiraal, hacken doen ze allemaal!

 3. Koen zei:

  Dit is typisch een uit de USA gekopieerd propaganda verhaaltje.
  Daar is Kasperski verboden omdat het zogenaamd data kan stelen en computers kan hacken. De waarheid is echter het omgekeerde (goh waar heb ik zoiets eerder gehoord).
  Het Kasperski anti virus programma toonde CIA backdoors aan in computer programma’s en dat mag natuurlijk niet.
  Ergo het werd subiet verboden in de USA,
  Dus alle gelovigen, van harte gefeliciteerd met Windows 10 en slaap lekker verder…… Misschien is Grappperhaus juist wel wakker geworden?

Comments are closed.