Twee nieuwe “assen” in de maak tegen de EU en nu nog even wachten op Italië

Zo langzamerhand moet men zich in Brussel toch wel zorgen gaan maken, ofschoon je als politicus meestal denkt en zoals het voorbeeld Nederland aantoont, onaantastbaar te zijn. Maar de haarscheurtjes in het “Europese gebouw” worden nu in ieder geval duidelijker zichtbaar.

Om te beginnen is daar het bezoek van de Turkse president Erdogan aan Groot Brittannië. Niet zo maar een beleefdheidsbezoekje, nee een officieel staatsbezoek, hapje eten met de Queen en een kopje thee of meer met  premier Theresa May. En als wij de berichtgeving in de Britse media voor u volgen, dan moeten de handelsbetrekkingen worden verstevigd, worden beide landen speciale partners van elkaar, hetgeen gevolgen heeft voor het laten vervallen van o.a. invoerrechten.  In een gezamenlijke verklaring maakten Erdogan en May bekend dat er veel zaken zijn die beide landen verbinden, daarmee doelend op de positie in de EU. Het ene land zal nooit lid worden en het andere land zal de EU verlaten en dat schept een band.

Aan de andere zijde van Europa, in het Oosten, bracht de opnieuw tot premier gekozen Victor Orban zijn eerste buitenlandse bezoek aan Polen. Ook hier werd gesproken over het feit dat ondanks dat de EU bij monde van Timmermans zijn dreigingen om een artikel 7 procedure tegen Polen te beginnen had teruggenomen en Polen 8 weken respijt had gegeven ( hij  moest zijn gezicht toch nog trachten te bewaren ) beide landen een “liberale politieke as ” tegen de EU willen beginnen.  Beide landen verbindt een kritische houding ten opzichte van de regels die de EU ze tracht op te leggen. De dreiging van Timmermans om middels de artikel 7 regel Polen o.a. het stemrecht te ontnemen is een farce. De beslissing om deze regel in te voeren moet unaniem door alle 27 lidstaten worden goedgekeurd en Hongarije heeft reeds te kennen geven niet met een mogelijk artikel 7 sanctie akkoord te zullen gaan. Dat betekent gezichtsverlies voor Timmermans en verklaart zijn afgelopen maandag afgegeven verklaring dat hij Polen 8 weken bedenktijd wil geven.

Ja, en dan rest Italië. Ondanks het feit dat de 5 Sterrenbeweging ( Luigi di Maio ) en de Lega Nord ( Matteo Salvini) het met elkaar eens zijn geworden, zou er gisteren de naam voor een nieuwe premier aan president  Sergio Mattarella worden bekend gemaakt, zodat een regeringsvorming van start kan gaan. Echter die naam blijft nog even geheim en hebben zowel de 5 Sterren als ook de Lega om nog een paar dagen respijt gevraagd. Is er toch nog geen premier kandidaat ?  Vast staat wel dat de nieuwe regering, indien die er komt, zich als zeer EU en Euro kritisch op zal stellen, reden genoeg voor Juncker c.s. nog wat extra hoofdpijn tabletten in te slaan.

Het kon voor Brussel nog wel eens het begin van een lange hete zomer , en, en en … worden.


4 Reacties

 1. formidabele zei:

  Gelukkig maar die andere meelopers worden alleen van hogerop opgelegd, voor datgene, dat de burger uiteindelijk niet wilt?

 2. joepiedepoepie zei:

  Je kan dit geloven, Nederland en vooral rutte zullen vechten voor hun gelijk daar kunnen we op aan.

  Ach nee en nee en nog eens nee waarom trappen we er altijd weer in wat de politieke toneelspelers ons voorhouden??

  Dit is allemaal onzin maar we geloven steeds weer dat de politiek legitiem is

 3. Aradhel zei:

  Het gaat Jan kloot Druncker @2018 dun door de broekspijpen lopen… tik tak, tik tak, tik tak!!!

 4. nobody zei:

  Het moet toch niet mooier worden, wat heb ik met juncker te maken, wat heb ik met een nazi merkel te maken, wat heb ik met soros te maken, wat heb ik met die megalomanen te maken, wat heb ik met die vreselijke achterbakse imbecielen te maken, die ons kapot willen maken, wat heb ik daar mee.
  Helemaal niets/nix/nada/noppes, zo, en nu heb ik nog een mededeling, het is treurig gesteld hier in NL, heel treurig en iedereen die dit wil ontkennen is/zijn vreselijk gemanipuleerd en dus mede schuldig aan het kapot maken van onze samenleving, hier in ons prachtig landje aan de zee.

  Waar zijn de prachtige nederlanders gebleven!?

  Geachte Redactie,
  mijn hartelijke lieve groeten,
  wat ben ik blij met uw site
  dikke knuffel

Comments are closed.