Frankrijk wil wet invoeren tegen zgn. ” Fake News”

Er is waarschijnlijk één belangrijke reden waarom een wet zou worden ingevoerd om zogenaamd “nepnieuws” te laten verstommen en dat is dat de echte daders van nepnieuws, zoals de aan Parijs gehoorzamende nieuwsmedia hun gang kunnen blijven gaan en alleen dat nieuws verspreiden waarvan de regering denkt dat dit is wat de burger moet horen.

Overigens is dit plan zonder een nieuwe wet daarvoor aan te nemen al een tijdje aan de gang in Nederland. je kunt toch nauwelijks nog met droge ogen blijven beweren dat het “nieuws”dat de staatsomroep en de verschillende MSM  u voorschotelen, uitblinkt door betrouwbaar- en  nauwkeurigheid.

Kleinere nieuwssites zoals die er in beide landen en ook elders in de EU zijn moet de mond gesnoerd worden, dus worden zij weggezet als de uitlaatklep van de populisten, de extremisten, kortom diegenen die weigeren zich bij de overheidspropaganda neer te leggen.

Zullen de machthebbers de wet gebruiken als wapen om controversiële berichten te verwijderen?

Het Franse nieuwsagentschap AFP berichtte hierover het volgende :

Frankrijk is het nieuwste land dat de plaag van het valse nieuws probeert te bestrijden met wetgeving – maar tegenstanders zeggen dat de wet niet zal werken en zelfs kan worden gebruikt om critici het zwijgen op te leggen.

Het wetsontwerp, dat een einde moet maken aan wat de regering “manipulatie van informatie” noemt in de aanloop naar verkiezingen, zal donderdag in het parlement worden besproken met het oog op de uitvoering ervan tijdens de verkiezingen voor het Europees Parlement volgend jaar.

Het idee voor het wetsvoorstel kwam rechtstreeks van president Emmanuel Macron, die zelf doelwit was tijdens zijn campagne in 2017 door online geruchten dat hij homo was en een geheime bankrekening op de Bahama’s had. ( noot GN redactie beide “geruchten zijn inmiddels door talloze Franse alternatieve media bevestigd)

Op grond van de wet zouden de Franse autoriteiten onmiddellijk kunnen stoppen bepaalde informatie te laten verwijderen als zij deze als vals beschouwen bij voorbeeld in de aanloop naar verkiezingen in het land zelf of in 2019 voor de EU.

Zonder een drastische poging van de oppositie om deze wet tegen te houden  lijkt het erop dat de Franse informatie binnenkort volledig onder controle zal zijn. De vraag is hoe lang deze Orwelliaanse trend elders in de EU door zal zetten of zoals in Nederland reeds mondjesmaat wordt toegepast.


3 Reacties

 1. Jan zei:

  Teken van zwakte. Als je goed in je vel zit kun je tegen kritiek en ben je in staat om deze gepast te weerleggen. Frankrijk zit niet goed in zijn vel. Frankrijk grijpt nu naar een wettelijke maatregel om haar eigen onmacht te verhullen. En dat in een land waar vrijheid van meningsuiting grondwettelijk is geregeld. ‘Gelijkheid, vrijheid en broederschap’ is het Franse motto. Daar is weinig meer van over. De problemen in de buitenwijken van de grote steden in Frankrijk zijn onbeheersbaar geworden, overgenomen door de islam uit de Midden-Oosten landen, enkel ‘no go areas’. Ga er maar een wandelen, je waant je in het Midden-Oosten, wordt meteen bedreigd, je weet niet hoe snel je moet wegwezen. Uit economisch belang worden de toeristische centra nog schoongeveegd waardoor het voor de gemiddelde toerist lijkt in een paradijs te vertoeven. En Macron, door een georganiseerde minderheid van de bevolking als president gekozen, richt zijn pijlen als bliksemafleider voor de binnenlandse problemen op een snelle hervorming van de EU naar een politieke en financiële EU unie. Legt de verantwoordelijkheid voor het falen van de Franse politiek bij de Noordelijke EU staten die de zelf veroorzaakte problemen moeten oplossen. Ik zou zeggen, maak eerst iets moois van je eigen tuin voordat je de buurman vraagt om jouw tuin op te knappen. Die is wel gek als ie dat doet.

 2. Tom zei:

  Dergelijke wetten werken averechts en zijn uiterst dictatoriaal het steeds verder aan de ketting leggen van het vrije woord en democratie voor zover hier nog sprake van is zal dan een verder toenemende verzet van de bevolking in een andere fase brengen welke zich “ondergronds” verder gaat verbreiden net als de tijd voordat moderne communicatie bestond.
  De overheidsdiensten zullen dan tevens ook minder vat krijgen op alles wat hun onwelgevallig gezind is.

 3. Claudia M. zei:

  Iedere beknotting van de vrijheid van meningsuiting zal ertoe leiden dat het alleen maar (verder) ondergronds gaat, houd dan je hart maar pas goed vast…

Comments are closed.