EU heeft EEN Biljoen van uw belastinggeld uitgegeven om Europa te verenigen, maar het werkt niet

Een biljoen, een getal dat we niet elke dag tegenkomen, maar om u op weg te helpen het is een miljoen maal een miljoen. Probeer het niet op uw zak Japanner, als u deze nog heeft, hij pakt het niet.

De Europese Unie heeft bijna één biljoen dollar uitgegeven met de gedachte een Europa te kunnen opbouwen en te te verenigen ( brood en spelen in het groot )  door snelwegen en treinen aan te leggen naar plaatsen waar ooit zandpaden waren. In de huidige dollars is dat meer dan acht keer zo veel als het bedrag van het Marshallplan waarmee Europa en vooral Duitsland na de Tweede Wereldoorlog werden herbouwd. De EU heeft luchthavens en bruggen, trams en zwembaden gebouwd. Het heeft kastelen en middeleeuwse kerken gerepareerd.

Maar het heeft de EU in Brussel geen aanhang  opgeleverd, behalve diegenen die rechtstreeks van het EU luilekkerland profiteren. De  Brusselse apparatsjiks anders hadden gehoopt, en doen  dat in hun allesvernietigende wereldvreemdheid nog steeds, uitgaande van de brood en spelen  gedachte.

Tot ergernis van de Europese leiders zijn enkele van de grootste ontvangers van financiering nu broeinesten van ontevredenheid, boordevol kiezers die zich zorgen maken over de culturele en politieke druk die met de Europese integratie gepaard is gegaan, en die de cohesie van het blok bedreigen.

De grootste ontvanger van EU-cohesiefondsen op het Franse vasteland is Nord-Pas-de-Calais, ooit een industriële krachtcentrale van kolen, staal en textiel. En juist dat gebied wordt in het parlement vertegenwoordigd door Marine Le Pen, de Franse presidentiële runner-up die Frankrijk voorstelde een EU-uittredingsreferendum te houden.

Veel lokale bevolkingen zeggen dat de EU-financiering werd overschaduwd door de nadelen van het lidmaatschap, met inbegrip van de verplichting om migranten uit andere EU-landen te aanvaarden.

De toekomst van de EU staat nog steeds op het spel, met verdeeldheid over asielshoppers in het bijzonder die wiggen slaat tussen de  lidstaten. Al de overvloedige uitgaven tijdens decennia van Europees optimisme hebben er niet toe geleid dat er  gemeenschappen ontstonden en  het continent kon worden verenigd. Terecht een reden voor de ambtenaren van de EU om zich ongerust te maken  over wat er aan de hand is.

Stijgend nationalisme zet kleinere, oostelijke landen op  tegenover de grotere, westerse machten zoals Duitsland en Frankrijk met in hun kielzog wat meezwemmende kleine visjes zoals Nederland

De EU-financiering gaat gepaard  met omslachtige regels en voorschriften met complexe administratieve rompslomp en beperkingen ten aanzien van projecttypen, en irriteren in stijgende mate de  begunstigden. Oost-Europese nationalisten beweren dat een groot deel van het geld terugvloeit naar Duitse en Franse bouwbedrijven.

Ook de donorlanden zijn verziekt over de cohesiefondsen, deels vanwege vermeende corruptie onder de ontvangers. In Hongarije, waar het scepticisme ten aanzien van de  EU hoogtij viert, zegt het fraudebestrijdingsagentschap van het blok dat 47,8 miljoen dollar is besteed aan het verbeteren van straatlantaarns door middel van EU-contracten die zijn gegund aan een bedrijf dat ooit in het bezit was van de schoonzoon van premier Viktor Orban en dat het “ernstige onregelmatigheden” bevatte die als fraude kunnen worden aangemerkt. De schoonzoon ontkent de beschuldiging. En Orban zegt dat Hongarije geen EU-middelen meer nodig heeft.

De onenigheid tussen de EU “partners “stijgt.

Het gaat om politiek, het gaat om geld, de betalers zoals o.a. Nederland beginnen te beseffen dat het geld in een bodemloze put wordt gestort, ofschoon gelet de toekomstplannen van Rutte dit natuurlijk niet hardop gezegd kan worden. En de ontvangende lidstaten vinden dat hen te kort gedaan wordt.

Hier een overzichtje van wie de grootste netto betalers en de grootste ontvangers zijn en u ziet dat de lusten en lasten zijn zeer ongelijk  zijn verdeeld, wat mede  veroorzaakt dat Brussel met vette “binnenhaal premies” tracht de EU uit te breiden, iets dat nog steeds door de uitbreiding richting de landen uit het voormalige Joegoslavië het geval is. Maar financieel sterke partners binnen halen , nee  en de reden is eenvoudig, die willen  geen deel meer uitmaken van een soort zelfbedachte Verenigde Staten van Europa met de Brexit en de daartoe aangehaalde redenen als voorbeeld.

( Attentie : het gaat om een Engelstalige grafiek dus “1 billion is 1 miljard en het bestrijkt de periode 2008 -17 )


7 Reacties

 1. Fado zei:

  Je moet er langer verblijven en zie je, op de meest onlogische plaatsen gerestaureerde boerderijen, huizen en voormalige schaapskooien. Vol trots staat er dan een groot bord bij : gefinancierd door de EU…. Dit in zuid Frankrijk .
  Ook in Nederland vind me dergelijke ,,projecten” eveneens gepaard met dezelfde borden. Je moet je er soms voor schamen. De gemeentes in de Europese gemeenschap proberen zo geld binnen te harken. En zo gaat het op elk gebied. Wij, alle lidstaten, betalen welliswaar jaarlijks enorme bijdragen maar willen er eigenlijk meer voor terug. Vriendschap tussen de lidstaten bestaat niet, ieder land denkt aan eigengewin ! De EU is gedoemd en verdoemd. De onderlinge verschillen zijn op veel gebieden enorm.
  Uiteindelijk heeft de euro ons armoede gebracht.

 2. andre zei:

  nee vindt je het gek als je onbenullen en nitwits a la Frans Timmermans en de Sophietjes in het Veld aan 1000 euri per dag op een stoel zet of Juncker die alleen al 1000 euro per dag aan drank er doorheen jast. Ik kan het doen voor 10% van dit bedrag, 2x meer resultaat en met 4x meer vebinding met als toetje 1000 biljoen x tevredenheid. Dit kan trouwens iedereen behalve de randdebielen in Bruxxel.

 3. Sunny zei:

  Ik vind het helemaal niet erg dat dit gebeurd is. Hoop dat er nog veel meer geld aan uitgegeven wordt. Niet dat ik blij ben met dit grote fiasco, maar in de hoop dat ehm… ‘onze’ lijders, wellicht de boodschap krijgen dat een United States of Europe niet zal gaan gebeuren en ze met de staart tussen de poten afdruipen en anderzijds hoop ik dat het voldoende mensen wakker schudt en boos maakt zodat we met elkaar eindelijk eens in actie komen.

 4. Sé Paratist zei:

  @ Jan
  Wat werkt wel bij de EU? Met geld strooien kan ik ook

  Is niet echt EU… maar EK werkte perfect…
  Enneh… als je zo goed kan strooien … Strooi eens iets hier heen…

 5. Juul zei:

  Kom, niet zo somber. In het Kanaal zijn al de eerste ‘dobberbritten’ gesignaleerd die blijkbaar de vertrouwde chaos op het vaste land verkiezen boven de nieuwe Brxit chaos in Albion.

Comments are closed.