Europese bedrijven voor de keuze : Zaken doen in EU en VS , of in Iran

Niet een vraag die u in uw dagelijks bestaan schijnt te deren, want het zaken doen in Iran zal het geringste aantal van onze lezers echt boeien. Toch is het interessant om te lezen wat de gevolgen kunnen zijn van het “blokkeringsstatuut” dat de EU van stal heeft gehaald, om Europese bedrijven te compenseren in het geval dat zij wel zaken willen doen met Iran en de VS met straffen dreigt.

Hier een citaat uit het persbericht dat de EU op 6 augustus uit liet gaan :

Nu de eerste reeks Amerikaanse sancties tegen Iran opnieuw van kracht wordt, treedt op 7 augustus de geactualiseerde blokkeringsverordening van de EU in werking om de effecten van die sancties op de belangen van EU-ondernemingen die legitiem zaken doen met Iran, te verminderen.

De geactualiseerde blokkeringsverordening is onderdeel van de steun van de Europese Unie aan de voortgezette volledige en daadwerkelijke uitvoering van het gezamenlijk alomvattend actieplan (JCPOA) – het kernakkoord met Iran – onder meer door het behouden van de handels- en economische betrekkingen tussen de EU en Iran, die werden genormaliseerd toen als onderdeel van het JCPOA de sancties werden opgeheven die waren opgelegd in verband met de nucleaire activiteiten van Iran. ( U weet dat de VS zich uit het bereikte akkoord met Iran terugtrok ).

Meer over de blokkeringsverordening

Met de blokkeringsverordening kunnen EU bedrijven schade die uit extraterritoriale sancties van de VS voortvloeit, verhalen op de personen die de schade veroorzaken en worden daarop gebaseerde uitspraken van buitenlandse rechtbanken nietig verklaard wat betreft hun toepassing in de EU. Het wordt personen in de EU ook verboden deze sancties na te leven, tenzij zij daar uitzonderlijk toestemming voor krijgen van de Commissie in het geval dat niet-naleving hun belangen of de belangen van de Unie ernstig zou schaden.

Eenvoudig gezegd komt het er op neer dat een Europees bedrijf dat zich door de sancties die de VS aan Iran heeft opgelegd laat weerhouden zaken te doen met Iran, door de EU een straf of sanctie krijgt opgelegd!

Maar met het bovengenoemde blokkeringsstatuut wil de EU , Europese bedrijven die schade lijden door de door de VS opgelegde sancties niet alleen juridisch een mogelijkheid geven hiertegen te protesteren, maar wil !!! die bedrijven ” ook kunnen compenseren voor de geleden schade, die u dus mag betalen!

Airbus Industries heeft een opdracht van Iran Air voor de levering van circa 100 vliegtuigen. Daarvan zijn er 3 geleverd en nu is de vraag of Airbus door kan / wil gaan de overige 97 te leveren. Los van de talloze in de VS vervaardigde onderdelen die zich in een toestel bevinden, die mogelijk niet meer geleverd kunnen worden, is de vraag wordt er niet geleverd, dan straft de EU en wordt er wel geleverd dan straft de VS, maar de miljarden schade door niet geleverde toestellen kan nooit door de EU, zoals beloofd,  gecompenseerd worden. De prijs van een Airbus toestel varieert afhankelijk van het type tussen de 78 tot 446 miljoen dollar.

Dus grote woorden van de EU, die weet dat het blokkeringsstatuut weer een typisch in Brussel bedachte regel is die in een echte wereld nooit stand zal houden, met wie u ook zaken doet, Iran of toch maar Europa en de VS.

De EU waarschuwt bedrijven om zich niks aan te trekken van het handelsverbod van de VS en dat ze gewoon zaken doen met #Iran. In de studio zit Bart Jan Koopman, directeur van Fenedex. Hij geeft advies aan bedrijven. pic.twitter.com/NLaUS9Wjum

— Nieuwsuur (@Nieuwsuur) August 7, 2018


3 Reacties

 1. andre zei:

  ik krijg een beetje het idee dat het Trump niet eens te doen is om Iran maar om met gestrekt been de EU pootje te haken. Hij heeft de oorlog verklaart aan Macron, Merkel en de daar doorheen glibberende Rutte. Het gaat om vele honderden miljarden waar Iran niets bij voorstelt en toch wel hun zaakjes blijven doen met China Rusland Turkije en de rest van Azie.

  En dan compensatie van de EU hahahaha van een stelletje dieven is het moeilijk stelen laat staan dat ze vrijwillig ergens voor betalen in de vorm van compensatie.

 2. Stijn zei:

  ‘Ausser Spesen nichts gewesen’.
  Wat vooral de onzinnigheid van handelsoorlogen aantoont die niets opleveren, behalve extra kosten voor de burger.

 3. Fado zei:

  De plaats waar je staat, bepaald het uitzicht dat je hebt…

  In de echte zaken wereld heb je geen vrienden, alleen maar concurrenten die uitkijken naar de winst ! En daarbij gaat het soms met ,,crimineel” gedrag.
  Vergelijk het maar met aandeelhouders…. ten koste van alles moet er flinke dividend worden uitgekeerd. Ten koste van alles….

  Die Trump heeft natuurlijk best een beetje gelijk, als het gaat om sancties tegen Europa. Op Geo-politiek gebied durf ik te zeggen dat ze op oorlogspad zijn.

Comments are closed.