Geniet van uw schijn democratie zo lang het nog kan

U bent het inmiddels wel van ons gewend, een aantal  “herderlijke of stichtelijke ”  woorden, u trachten een spiegel voor te houden, waarna wij samen met u  weer hopen op betere tijden,  die als wij zo doorgaan , en de schrijver is bang dat het zo is, zullen eindigen in een grote chaos, die wellicht , en misschien is dat ook wel beter zo zal eindigen in een burgeroorlog.  Alles plat en daarna weer voor de komende 200 jaar opnieuw beginnen ?

Hoe kon dat gebeuren ? Wel,  u stond erbij en keek er na hoe in het huidige geval het niet 2 beren waren die broodjes smeerden, maar honderden politici van welke kleur dan ook, die uitsluitend hun eigen boterhammen smeerden en u zich tevreden zult moeten stellen met de overgebleven kruimels, die u weer zult moeten delen met talloze nieuwkomers die, en neemt u dat van ons aan een veel  betere vechtersmentaliteit hebben dat het inmiddels door en door verwende vaderlandse volkje.

Maar  misschien moest het ook wel zo lopen. Democratie, een inmiddels tot op het bot versleten woord, dat in Nederland geen enkele waarde meer heeft, ondanks dat het nog steeds voorkomt in de namen van partijen als VVD en D66. Maar misschien wilt u wel helemaal geen democratie ?

Was het niet Winston Churchill die ooit eens zei : The biggest argument against democracy is en five-minute discussion with the average voter” en vooruit,  voor deze keer : “het belangrijkste argument om tegen de democratie te zijn is een praatje van vijf minuten met de gemiddelde stem gerechtigde “.

Stelt u zich eens voor dat Nederland een groot schip is met een elkaar opvolgende  kapiteins die groter en sterker zeggen te zijn dan een van zijn bemanningsleden. Die kapiteins noemen we voor de vuist weg  gewoon Wilhelmina, Beatrix, Willem Alexander of Mark ( u mag kiezen)  en de bemanningsleden dat zijn de Nederlandse burgers.

De kapiteins hebben  echter stuk voor stuk  een paar kleine probleempjes. Ze hebben korte lontjes , zijn  doof voor argumenten van de bemanningsleden, zijn  kortzichtig en met hun kennis van het besturen en navigeren van het schip is het al niet veel beter gesteld.

De bemanningsleden ruziën met elkaar over welke koers er gevaren moet worden, iedereen meent dat hij of zij het recht van sturen heeft, ondanks het feit dat dat niemand lessen in navigeren gehad heeft, maar beweren dat dat ook niet nodig is om een schip te besturen.

Toch omringen zij allen de kapiteins en smeken hen zowat om zich toch te blijven inzetten voor het besturen van het schip. En is er dan een van die bemanningsleden die de stem wat luider laat horen, dan wordt die door de anderen uitgemaakt voor alles wat slecht is . Ze noemen hem extremist, neo -nazi, xenofoob enz. En houdt hij dan nog niet zijn mond, gooien ze hem gewoon over boord.  Daarna volgt er echter ook nog door de ruzie een muiterij, waarna na enige tijd de dienstdoende kapitein die zich verstopt had weer op het dek verschijnt en door de bemanning omarmd wordt en men hem smeekt het roer weer over te willen nemen.

Hebben wij dit zelf bedacht ? Nee, het was de Griekse filosoof Plato ( geboren 7 mei 427 voor Chr.), die in een stuk getiteld “de Republiek ”  deze woorden schreef, die wij wat hebben aangepast.  Plato kwam tot de conclusie dat wat er uiteindelijk gebeurde omdat de bemanning cq. de burgers het niet eens konden worden er een situatie ontstond die weer door die zelfde kapiteins moest worden  opgelost,  een klassiek geval van Hegeliaanse dialectiek. En wat dat is beschreven wij reeds in 2014 – klik hier .

Nu, wij hopen dat het allemaal niet te ingewikkeld is geworden en u begrijpt, zoals u dat b.v. nu in het Duitse Chemnitz kunt zien, slechts de eendracht van burgers het mogelijk maakt om aan  de schijn democratie waarin u leeft een tegenantwoord te geven.

Maar “wij laten u niet in de steek” daarom als afsluiting een gezellig deuntje doelend op het begin van dit artikel. 🙂


5 Reacties

 1. Dick zei:

  Treffend.

  Echter iedereen bewapend met een luchtbuks en een tok doet een tokkies democratie mogelijk maken.p

 2. Fado zei:

  Nou, vooruit dan, voor de laatste keer …. democratie bestaat niet meer. Heeft het ooit bestaan ?
  Bestond er in de tijd waar op zondag’s G.B.J. Hilterman de toestand in de wereld besprak iets van democratie ? Misschien. Was te jong denk ik. Wat ooit uit de radio, een keer per week, werd verteld werd voor waarheid aangenomen. Zondags, kwam evenzo Frueschoppen op de Duitse TV. Of deze geronnemeeerde journalisten waarheidsgetrouw de problemen bespraken weet ik ook niet meer. Te jong.
  Is de wereld nu beter, weet ik niet. Te oud geworden. De wereld stelt qua grootte niets meer voor. Nieuws, waar ook ter wereld, a la minute op de PC en de leugenbuis. Manipulatie van ons geweten, NLP techniek…. alles om ons te laten denken dat democratie bestaat.
  Internet is overal. Laat de TV zenders, 14 dagen van te voren, de Nederlandse burger voorbereiden op een soort referendum. Heel eenvoudig, kost geen tijd. Gewoon JA of NEE. Willen wij deze vluchtelingen…. eenvoudiger kan niet

 3. Realist zei:

  Probleem van democratie is dat er vanalles beloofd wordt met als resultaat meer overheid en hogere belastingen (voor diegene die nog werken).

  Het beste is nog een censuskiesrecht waarbij je alleen stemrecht heeft als je genoeg belasting betaald. Dus wie betaalt bepaald. Zonder grote bekken van uitvreters.
  Dit houdt de overheid klein met een gezonde economie tot gevolg.

 4. Gerard P. zei:

  @Fado: Willen we democratie? Willen we de politiek? Willen we Rutte? Willen we de euro? Willen we de EU? Willen we de bankstters? Willen we genocide en deportaties? Willen we oorlog? Willen we dit beleid? Willen we een beter jeugd-, ouderen- en gezondheidszorg? Willen we een kleinere overheid? Willen we lagere belastingen? Willen we…?
  Laten we beginnen met onszelf niets wijs te maken.

 5. Gerard P. zei:

  Churchill hield het nogal diplomatiek. Wat hij bedoelde was duidelijk en geldt ook nu nog: de burger is te dom om voor de duvel te dansen en daarom is de ‘democratie’ in handen van de poltiek.

Comments are closed.