Is er een nieuw Europa in de maak ?

Deze vraag zult u niet hardop horen in Brussel, Berlijn of andere steden, zoals Den Haag waar de “gevestigde politieke elite zich krampachtig tracht vast te houden aan het pluche. De tijden van een verkiezingsuitslag met een tikje naar links of rechts , maar uiteindelijk als resultaat de zelfde kwalijk smakende hutspot lijken door de consumenten niet meer gepruimd te worden.

In Zweden  tracht de bestaande sociaal democratische regering in samenwerking met de groene coalitiepartner toch weer te komen tot een minderheidskabinet, maar het zal nog tot woensdag a.s. duren voordat alle verkiezingsuitslagen binnen zijn. Aan de andere zijde van het politieke spectrum hebben de meer rechts georiënteerde partijen net als hun linkse collega’s al te kennen gegeven niets te zien in een samenwerking met de sterkt opgekomen Zweedse democraten, die een neo nazi verleden wordt verweten. Er zal en moet een cordon sanitaire komen, zoals u dat in Nederland na de (voor) laatste verkiezingen ook meemaakte.

Toch kan de bestaande politiek niet om het feit heen, dat de gewone burger die uiteindelijk de leed dragende is van de falende politieke systemen in praktisch alle Europese landen en een verandering wenst. En daar helpen geen mooie woorden aan, zoals van de in feite verliezende Zweedse premier Stefan Löfven , die zei dat hij het zijn morele plicht vond het land ook weer in een toekomstige periode te willen leiden.

Een combinatie van de angst van de gewone burger voor een record toestroom van gelukszoekers, waarvan de exacte aantallen door regeringen angstvallig worden verzwegen of weggemoffeld, de vrees zoals ook weer in Frankrijk is gebleken tijdens twee aanslagen te weten in Parijs  met in het totaal ( 2 + 8) tien gewonden begint steeds zwaarder te wegen bij de keuze tijdens een verkiezing. In Zweden koos iedere 5e Zweed voor de Zweedse Democraten, waarbij net als elders het verhaal dat het zou gaan om xenofoben, extreem rechts aanhangers , gebruikt door de zittende partijen niet meer werkt.

Te lang zijn de Europeanen te beginnen door Brussel en daarna volgend door de moeder van alle migratieproblemen, Angela Merkel van het kastje naar de muur gestuurd en als je gewoon boodschappen doet of een avondwandeling maakt een kans loopt door een moslim te worden neergestoken met alle gevolgen van dien voor je zelf en je familie, dan is de rek er uit en worden mensen boos.

Bij de EU verkiezingen komend jaar zullen de bestaande partijen met concrete haalbare voorstellen moeten komen en… dat is in feite onmogelijk, tenzij de hele EU gedachte bij het grof vuil gezet wordt , de grenzen weer hersteld worden, er een bezem gaat door de met name door links beheerste rechtsspraak en  ambtenarencorps. En dat zou in feite gelijk staan aan het benomen van een echte zichtbare dictator, die de bezem er doorheen haalt, iets waar uiteindelijk niemand op zit te wachten. Net zo min overigens als de in Nederland oprukkende haast onzichtbare ( oranje) dictatuur.

Guy Verhofstadt wil in het EU parlement een alliantie gaan vormen met de En Marche van Macron, als tegengeluid tegen de plannen van Salvini en zijn gelijks gezinde collega’s uit andere  EU landen, waarbij op de achtergrond er ook nog onbevestigde verhalen de ronde doen over de voormalige adviseur van Donald Trump, Steve Bannon ,  die met soortgelijke ideeën o.a. door Marie Le Pen weer van stal te halen, zegt dat een EU sceptische alliantie wel eens 30% van de stemmen in het EU parlement zou kunnen halen, hetgeen de huidige zakkenvullers het angst-  zweet bezorgt.

Maar helpt dit de EU burger verder ?  Nauwelijks , want als we alleen al kijken naar de enorme verdeeldheid in Nederland van burgers, laat staan in Europa, dan zullen de “georganiseerde krachten “nooit iets kunnen presenteren en waarmaken dat aan  datgene voldoet wat de meesten wensen, rust, veiligheid en orde.

Misschien even interessant te zien hoe in China de centrale regering honderdduizenden moslim chinezen naar heropvoedingskampen stuurt om ze daarmee trachten onder controle te krijgen. Maar, los van het feit  ofdit tot het door Peking gewenste resultaat zal leiden, ziet u, dat ook de Chinezen problemen hebben met moslims, een schrale troost als u zit te wachten op uw bestelde loempia’s en toch niets anders te bespreken hebt met uw gastheer.

 

 


7 Reacties

 1. formidabele zei:

  Moet je eens dat huil-concert van FRANS aanhoren over hoe ongehoorzaam de Baltische staten zijn?
  En nog net doen of DAT MAAR 20 % IS?
  Hij zal in ieder geval niet die 20 % moeten negeren anders loopt ie zelf nog in de val van met name de HOOGMOED?

 2. Gradus zei:

  @ formidabele; Ik denk dat timmerfrans zijn eigen Waterloo tegemoet kan zien.

  (in zijn beleidsperiode steun aan de lieverdjes van IS etc.)

 3. Rienus zei:

  Heel eng ventje die Guy Verhofstadt, geeft echt alleen maar om geld op zijn rekening. Typisch voorbeeld van een uiterst corrupt politicus zonder scrupulus.

 4. Gerard P. zei:

  De ‘angst’ van de gewone Zweedse burger is blijkbaar actueel niet groter dan de 18% voor de ‘angstpartij’.
  80% Van de kiezers wil zich dus niet laten leiden door angst. “Wij moeten vooral onszelf blijven, niet door tegenstellingen te verscherpen, een heksenjacht of zinloze repercussies, maar door constructief beleid, gebaseerd op onze Zweedse beginselen”.

  In China, nog steeds een extreem totalitair bolwerk, wordt zelfs een afwijkende seksuele geaardheid als ‘staatsgevaarlijk’ gezien, minstens rijp voor een ‘heropvoedingkamp’.

 5. Ger de Vries zei:

  De verhalen die politici doen om verkiezingen te winnen zijn bekend. Elke politicus heeft wel een goed verhaal dat erg aantrekkelijk klinkt. Echter, na de verkiezingen blijken ze andere plannen te hebben. Neem nou Mark Rutte, wat heeft die ons niet beloofd, volgens zijn plannen zouden we allemaal een redelijk groot salaris gaan verdienen en tevens nog een bonus van €1000 mogen opstrijken. De werkelijkheid was en is ietsje anders, Markie is de persoonlijke rijker maker van de familie ‘list en bedrog’, de von Amsbergs (bedrog omdat ze niet zijn dat ze zeggen te zijn, n.l van oranje). Neem nou het afschaffen van de dividend belasting voor buitenlandse investeerders, die familie heeft vele honderden miljarden in buitenlandse stichtingen belegd, en precies die stichtingen hoeven geen dividendbelasting meer te betalen volgens het plan. Dat maakt dit plan onacceptabel omdat multimiljardairs, (nu bekend) er rond de €2 miljard rijker van worden. Tijd om dit nest misbruikers van Nederlands belastinggeld eerst af te zetten. Daarna zo snel mogelijk wegwezen uit die alsmaar nutteloze EU!

 6. Roepiedeltoetie zei:

  @rienus
  Ken geen grotere categorische leugenaar dan deze zakkenvuller?
  Denkt alleen een grote bek op te zetten om zijn portefeuille gevuld te houden?

Comments are closed.