Na 2 weken wachten is het nieuwe Franse kabinet gepresenteerd

Wij schreven het al, het rommelde in Frankrijk. Terwijl de Franse president Macron datgene deed wat zijn Duitse collega Merkel in dit soort gevallen ook doet, namelijk haast onzichtbaar worden, moest Macron wel met ingrijpende maatregelen komen, nadat in 15 maanden tijd 8 van zijn kabinetsleden het voor gezien hadden gehouden en opstapten.

Het nieuwe kabinet dat naar de naam van de Franse premier Edouard Philppe 2 wordt genoemd telt nu 34 ministers en staatssecretarissen, waarvan nog eens 4 van de “ouden” uit het 1e kabinet weg zijn gegaan en er 8 !!! nieuwe namen aan het kabinet zijn toegevoegd. De namen en de politieke richting  zullen u waarschijnlijk niet veel interesseren, dus laten wij het vermelden daarvan maar achterwege.

Wat echter wel belangrijk is, dat Macron door het (gedwongen) vervangen van zijn regeringsploeg kans heeft gezien de stijgende onvrede en boosheid van de Franse burgers weer enigszins onder controle te krijgen om daarmee een vroegtijdig einde van zijn presidentschap te voorkomen. Fransen en zeker de talloze vakbonden zijn  wat betreft politiek taaie rakkers en een regering die niet presteert, hetgeen bij Macron duidelijk het geval is, zal moeten wijken.

De hoogmoedige houding van Macron in het zadel gezet door de banken en zakelijke vriendjes zorgde weliswaar tijdens zijn aantreden zeker bij de jongere Fransen voor enig enthousiasme, maar dat verdampte al snel , nadat bleek dat Macron een president voor het grote kapitaal was en niet voor zijn burgers. Toen daar ook nog enige grote uitgaven voor de FAMILIE van Macron uit de controle van de Franse rekenkamer naar buiten kwamen, hadden de Fransen het gehad met Macron.

En dat laatste is nog steeds het geval. Macron, die 39 was toen hij aantrad, afgezien van een jaartje minister van economische zaken geweest te zijn bij zijn voorganger Hollande, behoort tot de typische leeftijdscategorie 30 en 40tigers, die denken met wat populair bellen blazen met name hun leeftijdgenoten achter zich te krijgen, daarbij de groep ouderen vergetend, die echter geheel andere gedachten hebben ten aanzien van veiligheid, migratie, pensioenleeftijd ( deze wordt misschien in Frankrijk 62 ! ) en dat laten blijken.

Nogmaals de Fransen pikten het niet meer, zagen de reisjes van Macron naar het buitenland om daar via een promoten van zijn grande nation  meer als een promotie van slechts de persoon Macron zelf en vonden het genoeg.

Na deze geweldige deuk die Macron heeft opgelopen en waar hij zich tracht te verschuilen achter zijn premier Philippe die nu de kastanjes voor hem uit het vuur moet halen, is het wachten op het volgende echec dat ongetwijfeld niet lang op zich zal laten wachten.

 


6 Reacties

 1. Fado zei:

  Je moet het ook kunnen begrijpen hoe de Fransman in feite is. Dat is eigenlijk alleen mogelijk wanneer je er jaren gewoond hebt en daar bedoel ik niet mee dat je daar een zomerhuisje hebt. Zelf 17 jaar in de Provence gewoond en kan er dus over meepraten. Buiten de grote steden, waar Macron de meeste aanhangers heeft, verkeerd het land in een gematigde socialistische staat. Het communisme is zelfs in de kleinere, afgelegen plaatsen en dorpjes nog aanwezig. De burger heeft in vele opzichten een recalcitrante mening.
  14 dagen na het aantreden van Macron noemde ik hem in mijn dorp al le petit napoleon. Ook in Frankrijk is het gezegde : direct voor z’n raap, van toepassing.
  Omdat de Franse taal niet mijn moedertaal is en, ja ik ook, keek minder vaak naar de Franse tv zenders. Een gesprek over politiek is niet alleen moeilijk door verkeerde woordkeuzes maar ook omdat de Franse inwoners al gesticulerend het gesprek met luide stem overnemen. De strekking begreep ik echter wel. En dat alles aangevuld met aardig wat glazen pastis of rode wijn.
  Met weemoed denk ik vaak aan de op bruggen en/of viaductjes waarop met grote blauwe letters geschreven staat FN. Macron kent de mentaliteit van de Fransen niet. Macron zal niet meer gekozen worden. Hij dient zijn tijd nog uit en daarna passé. De EU zal uiteindelijk een fiasco blijken. Vive la France

 2. nobody zei:

  C’est un cauchemar (nachtmerrie)

  en de smerende beren blijven smeren

  daar hoor ik niet bij want ik keek er niet naar en ‘m ‘smeren’ doe ik niet, want … wacht even, ik vlucht niet. Nooit en te nimmer voor -niemand-.
  Dus ook niet voor mijzelf (grapje).

  Het woord aantreden is voor mij al een aftreden. Het is tijd voor een Revolutie. Ik ben er al mee begonnen, in mijn ééntje, dan komt er een tweetje, en dan een drietje.
  Kent u het liedje uit een ver veilige verleden, ‘Drie Kleine Kleutertjes’?

 3. Jan zei:

  Het rommelt niet alleen in Frankrijk maar in alle EU lidstaten. De oude wereld is op zijn retour. De machten verschuiven naar Azië waar de regeringen nog opkomen voor het volksbelang.

 4. andre zei:

  Boy Macron wilde zo graag hervormen, Europa bleek te groot, Frankrijk boeide hem niet en nu heeft hij eindelijk kunnen hervormen zijn eigen kabinet. 8+4 minsiters die je als opperhoofd niet meer zien zitten is best wel diep triest. Babyboy Macron kan inderdaad bellen gaan blazen op schoot van zn schooljuffie en is afgeschreven. Maarja politieke grootheidswaazin werkt als een superglue op het pluche.

 5. Ger de Vries zei:

  Wie er ook president wordt in Frankrijk, als vanzelf nemen ze enkele onhebbelijkheden mee van hun voorgangers. Als voorbeeld hun geloof dat hun land nog steeds een wereldmacht is terwijl ze links en rechts voorbij zijn gehobbeld door landen als bijvoorbeeld India, China of Maleisië. De Fransen zien in hun – niet alleen spreekwoordelijke – arrogantie Canada nog steeds als Frans, en dat terwijl nog slechts een kleine uithoek van dat land Frans spreekt. Maar het meest irritant is wel dat de Fransen ons nog steeds opzadelen met een volledig overbodig gebouw in Straatsburg waarnaar het EU parlement heen en weer naartoe moet verhuizen, terwijl de andere deelnemers aan dat gefaalde EU zich daar aan ergert. Ik zou persoonlijk een FRexit niet erg vinden.

 6. Hoeder zei:

  Het is de kiezer zelf die een regering mogelijk maakt. Dat geldt niet alleen voor Macron, met hallo 34! ministers, maar ook voor Merkel en Rutte. Dus al dat geklaag is redelijk hypocriet. Als je in NL kijkt wat Rutte flikt, val je van verbazing om. Toch is het nog steeds de grootste partij, ook in de peilingen. Dan vraag je er dus zelf om en heb je geen recht van spreken.

Comments are closed.