Stapt nu ook de Franse premier Edouard Philippe op ?

Na een gesprek vanochtend tussen de Franse president Macron en zijn premier Edouard Philippe worden hier in Frankrijk de geruchten steeds sterker dat ook  Philippe zijn aftreden bekend zal maken, hetgeen het aantal ministers dat de regering Macron in het 15 maanden lange bestaan op 8 zou brengen, nadat afgelopen week als nummer 7, de minister van BiZa het voor gezien hield.

In ieder geval staat vast dat beiden vanochtend hebben besproken dat het gehele kabinet aan een herfst schoonmaak toe is, hetgeen zou betekenen dat een aantal nu nog zittende ministers ontslagen worden en het de vraag is of de premier de eer aan zich zelf houdt.

De populariteit van Macron staat op het laagste punt dat ooit door een Franse president sinds einde van de 2e wereldoorlog is bereikt en zijn premier zit hem daarin op de hielen. Slechts 30% van de Fransen hebben nog het gevoel dat Macron, zoals hij beloofde er voor het volk is, eerder denken de Fransen dat Macron een marionet is van de banken en de industrie, met wiens centen hij zijn campagne die leidde tot zijn aanstelling financierde.

Een ander scenario dat circuleert is dat de premier woensdag het ontslag van het voltallige kabinet aanbiedt aan Macron, die hem dan voor zijn vertrek naar Armenië de opdracht zal geven een volledig nieuw kabinet te formeren.

Dat zou kunnen wijzen op wat veel Fransen al langere tijd niet slechts denken maar ook hardop zeggen, hetgeen door de Franse MSM en TV wordt bevestigd, Macron zit in een doodlopend straatje met zijn politiek en een noodoplossing moeten trachten te vinden om niet uiteindelijk voortijdig nieuwe presidentiële verkiezingen uit te moeten laten schrijven.

Wat leeft u dan eigenlijk in een saai landje, waar politiek falen en gesjoemel na een dag al weer vergeten is en Rutte zijn verwoestende werk gewoon mag voortzetten ?

 

 

 


2 Reacties

  1. Ger de Vries zei:

    Ook Macron heeft last van groot te denken als het over Frankrijk gaat. Ze willen maar nog steeds geloven dat ze een wereldmacht zijn, maar zijn slechts een blok aan het been van de overige EU naties. Al die regeringen daar hebben tot op de dag van vandaag nog geen enkele medewerking gedaan om eindelijk eens te stoppen met het belachelijke heen en weer reizen van het (ook al niet zo democratische) EU parlement van Brussel naar Straatsburg vise versa. Niet de Britten zouden een Brexit moeten doen maar de Fransen een Frexit! Arrogantie ten top.

Comments are closed.