Theresa May vraagt in open brief steun van haar landgenoten (volledige tekst)

Nadat vandaag in Brussel het Brexit verdrag was ondertekend en uw premier Rutte die nog in december 2017 opheldering wilde van May over de Brexit en eiste dat de afspraken die zij met Juncker nam in een juridisch bindende tekst zou worden vastgelegd, kon nu het glas geheven worden, want het verdrag en de intentieverklaring over wat er na het einde van de afbouwperiode  verder gedaan gaat worden, lagen op tafel, zelfs zonder een ingreep van Rutte met het bekende inlegvelletje, dat u ook  het tekenen van het VN pact van Marrakesh  moet doen slikken.

Maar , we zijn er nog niet en May zal nu haar House of Commons ( het Britse Lagerhuis )  moeten zien te overtuigen dat het gesloten verdrag, dat in Brussel de technocraten tevreden deed glimlachen, het beste is voor Groot Brittannië. En mochten de Brexiteers daar niet mee akkoord gaan of juist de “remain “kandidaten  dezelfde houding aannemen, dan kan May met haar plasje weer naar Dr. Juncker in zijn Brusselse afkickkliniek.

Voorlopig houden we het hier maar bij.

De volledige brief van Theresa May (in het Engels):

When I became your prime minister the United Kingdom had just voted to leave the European Union.

From my first day in the job, I knew I had a clear mission before me – a duty to fulfil on your behalf: to honour the result of the referendum and secure a brighter future for our country by negotiating a good Brexit deal with the EU.

Throughout the long and complex negotiations that have taken place over the last year and a half, I have never lost sight of that duty.

Today, I am in Brussels with the firm intention of agreeing a Brexit deal with the leaders of the other 27 EU nations.

It will be a deal that is in our national interest – one that works for our whole country and all of our people, whether you voted ‘Leave’ or ‘Remain’.

It will honour the result of the referendum.

We will take back control of our borders, by putting an end to the free movement of people once and for all.

Instead of an immigration system based on where a person comes from, we will build one based on the skills and talents a person has to offer.

We will take back control of our money, by putting an end to vast annual payments to the EU.

Instead, we will be able to spend British taxpayers’ money on our own priorities, like the extra £394m per week that we are investing in our long-term plan for the NHS.

And we will take back control of our laws, by ending the jurisdiction of the European Court of Justice in the UK.

In future, our laws will be made, interpreted and enforced by our own courts and legislatures.

We will be out of EU programmes that do not work in our interests: out of the Common Agricultural Policy, that has failed our farmers, and out of the Common Fisheries Policy, that has failed our coastal communities.

Instead, we will be able to design a system of agricultural support that works for us and we will be an independent coastal state once again, with full control over our waters.

The deal also protects the things we value.

EU citizens who have built their lives in the United Kingdom will have their rights protected, as will UK citizens living elsewhere in the EU.

A free trade area will allow goods to flow easily across our borders, protecting the many skilled jobs right across the country that rely on integrated supply-chains.

Because our European friends will always be our allies in the fight against terrorism and organised crime, the deal will ensure that security co-operation will continue, so we can keep our people safe.

As prime minister of the United Kingdom, I have from day one been determined to deliver a Brexit deal that works for every part of our country – for England, Scotland, Wales and Northern Ireland, for our Overseas Territories like Gibraltar, and also for the Crown Dependencies.

This deal will do that.

Crucially, it will protect the integrity of our United Kingdom and ensure that there will be no hard border between Northern Ireland and Ireland – so people can live their lives as they do now.

It is a deal for a brighter future, which enables us to seize the opportunities that lie ahead.

Outside the EU, we will be able to sign new trade deals with other countries and open up new markets in the fastest-growing economies around the world.

With Brexit settled, we will be able to focus our energies on the many other important issues facing us here at home: keeping our economy strong, and making sure every community shares in prosperity; securing our NHS for the future, giving every child a great start in life, and building the homes that families need; tackling the burning injustices that hold too many people back, and building a country for the future that truly works for everyone.

On 29 March next year, the United Kingdom will leave the European Union.

We will then begin a new chapter in our national life.2 Reacties

 1. Fado zei:

  Nou Rutte, wat let je….niks voor ons ?
  In de laatste alinea’s zitten enkele onregelmatigheden, kijk daar even naar a.u.b. Dit is ook niet verwonderlijk, Engeland leeft nog in de tijd van Groot Brittannië en zoals we weten bestaat dit al jaaaaaren niet meer. Hou me op de hoogte jongen. Lekker weer baas in eigen buik. Maar bel mij toch maar even, rekenkundig ben ik beter.
  Maar fluister mij nu eens in mijn oor…. waar haal je straks die tientallen miljarden vandaan. Een grote sponsor van Brussel valt immers weg. Paniek in de begroting denk ik. Nee, Rutje niet de Nederlandse melkkoe weer van stal halen. Die is inmiddels volledig uitgemolken. En de aardgasbaten is ook al zoiets.
  Ja jongen, dat hele referendum gedoe gooit aardig wat roet in het financiële diner van jullie. Stel je eens voor dat dat wij weer onze voorkeuren weer kunnen en mogen uiten. Maarrrr, naar ik heb vernomen van een Belgische vriend komt er in Brussel een voedselbank, groot én vlak bij jullie om de hoek. Gewoon luisteren, ik weet dat je daar een broertje dood aan hebt, doe het maar. Wanneer ik je hoor of zie moet ik altijd denken aan : World Shortest Fairtrade Tale. Een voorbeeld van een egotripper. Maar dat ben je niet, jij bent voor de man op de straat…Op straat wordt politiek gemaakt. Verdomd als het niet waar is !

 2. Sjinaos zei:

  May’s brief leest als een reclamefolder voor een prodct dat noch de ‘brexiteers’, noch de
  ‘remainers’ willen. Het lijkt dus op een ‘mission impossible’. Zeker gezien de altijd uitnodigende kanttekening van Brussel: “Juliie Britten mogen kiezen tussen slikken of stikken, een andere deal is er niet en komt er niet”.

  ‘Oxford’ wordt ‘cockney’. Teleurstelling, woede, diepe verdeeldheid en stilstand. “Hebben we daarvoor geknokt?”
  “..the United Kingdom will leave the European Union?” Never ever!

Comments are closed.