Brexit ; het Verenigd Koninkrijk vecht tegen zich zelf

Dinsdag zou de D-Day voor premier Theresa May worden, maar  May zag kans nog weer eens uitstel te krijgen. Daarop volgde een korte serie bezoeken aan de “man” die het VK deze zomer nog openlijk afviel, Mark Rutte en zijn Berlijnse bazin Angela Merkel, waarna May met zoals te verwachten lege handen naar Brussel vloog, om daar nog eens in wollige bewoording te horen kreeg dat de “deal de deal ” bleef  en zij met lege handen terugkeerde naar Londen.

Of het handig was, ondersteuning te vragen  bij iemand die toch al niet tot de fan club van het VK en May in het bijzonder behoort, Merkel, of bij een met alle winden mits het in zijn PERSOONLIJKE voordeel is, Mark Rutte, laten wij maar buiten beschouwing.

En dreigt May vanavond om 19.00 lokale tijd een motie van wantrouwen, geïnitieerd door haar eigen partijgenoten, de Torries, die hiertoe de wettelijk benodigde hoeveelheid medestanders hebben gekregen.

In feite zijn er nu nog maar 3 opties, een Brexit volgens de voorwaarden die de EU met May is overeengekomen, een Brexit maar dan in de harde vorm, waarbij de grens situatie Noord Ierland een heet hangijzer gaat worden, of een nieuw referendum, waarbij het nog de vraag zal zijn, of ook dan meer dan 50% van de Britten voor een uittreding zullen stemmen. Mocht dat laatste gebeuren, voorzien wij ook in het VK een “Yellow Vests” opstand, daar zoals je van veel Britten hoort men de dwingelandij en chantage van een stel EU technocraten meer dan zat is en terug wil naar de mogelijkheid om zelf te bepalen wie men tot het land toelaat en wie mag blijven en werken, hoe men handel mag drijven en welke stofzuiger gebruikt mag worden, waarbij dat laatste een veel gehoord argument is om de vanuit Brussel opgelegde waanzin een beeld te geven.

Het probleem zit met name in de grens met Noord Ierland. Verlaat het VK de EU, zou in feite er een harde grens moeten komen tussen Noord Ierland, dat bij het VK behoort en de Ierse Republiek. Juist het openen van die grens na een jaren lang durende ondergrondse strijd, werd gezien als een zege voor beide landen en de burgers, ofschoon er nog steeds spanningen zijn tussen de protestantse Noord Ieren en hun katholieke buren, die zich meer aangetrokken voelen tot de Ierse republiek.  De grenzen sluiten zou zorgen voor een nieuwe geweldsexplosie en met de huidige deal, een soort “open grens” door model van een douane unie tussen het VK en de EU ( vergelijk het met de oude Benelux afspraken ) moet iedereen tevreden zijn. Maar dat druist in tegen de echte Brexit aanhangers die met het bestaan van een douane unie , de knellende banden met Brussel die men juist kwijt wil, weer opgelegd zien.

Dus, spannend vanavond, d.w.z. voor het VK, Ierland, Schotland dat bij de EU wil blijven en uiteraard ook voor Brussel zelf. Het is te hopen dat echter het gevecht dat het VK de laatste maanden na de uitslag van het Brexit referendum met zich zelf levert tot een einde kunnen komen, met of zonder May.

 

 

 


2 Reacties

 1. Fado zei:

  Eigenlijk is Engeland een arrogant land, altijd nog denkend dat ze nog iets te beslissen hebben. Waar dan ook. Wanneer de mens de moeite neemt om zich te verdiepen in welke conficten Engeland na WO II een negatieve stempel heeft gedrukt, dan zal u versteld staan. Het ooit zo machtige land is niet meer. De conservatieven echter geloven nog in de droom van het commonwealh gebeuren het Grote Britse rijk, Great Britain. Deze arrogantie delen ze met Frankrijk door het bezit van atomaire macht en kracht dat daadwerkelijk meespeelt in diverse besluitvormingen in Europa….
  Brussel speelt met vuur, hakken in het zand tot zover en niet verder. Take it or leave it otherwise shit at the marble….
  Engeland blijft Engeland. Houd voet bij stuk. Voor mij een goede karaktertrek. Blijft een autonoom land, om jaloers op te worden.
  Bij May moet ik, gezien het hopeloos watertrappelen van haar, denken aan Maybe en Mayday….

 2. Lex zei:

  Waar maken ze zich eigenlijk druk om, de ‘koele’ Britten? Eilander ben je en blijf je, binnen of buiten de club. Door de Eurotunnel zitten ze toch al vast aan hun idiote overburen.

  Je hebt je eigen pub, high tea, lords en bookmakers. Niemand komt aan je bekakte adel en vervallen kastelen. Desgewenst kun je zelfs op eigen houtje met een krakkemikkig flottielje een heuse vuist maken richting Poetin die vervolgens niet meer bijkomt van de lachkrampen.
  En al dat geld naar Brussel? Ach kom, niet zo flauw. Voor een beetje golf- of cricketclub betaal je ook aardig wat aan contributie.

Comments are closed.