EU faalt weer bij bewaking buitengrenzen, uitbreiding Frontex uitgesteld

De Europese ministers van Binnenlandse Zaken hebben uitgebreide plannen om het EU-agentschap Frontex voor grens- en kustbescherming jarenlang uitgesteld. Het Oostenrijkse EU-voorzitterschap verklaarde donderdag in Brussel dat een verhoging tot 10.000 ambtenaren tegen 2020 niet haalbaar was. Minister van Binnenlandse Zaken Herbert Kickl van de rechtse partij FPÖ stelde in plaats daarvan 2027 voor als streefdatum en sloot niet uit dat er aanzienlijk minder grenswachten zouden zijn.

Een beter beheer van de buitengrenzen is sinds de vluchtelingencrisis een prioriteit voor de EU. Frontex moet de lidstaten in dit opzicht meer steun verlenen. Het agentschap heeft momenteel bijna 700 eigen personeelsleden en 1300 door de lidstaten gedetacheerde grenswachten. Afgelopen zomer heeft de Europese Commissie voorgesteld om Frontex tegen 2020 uit te breiden tot 10.000 grenswachten.

Het is duidelijk dat het plan van de Commissie “eigenlijk verder gaat dan wat haalbaar is”, aldus Kickl. De EU mag de lidstaten niet “overbelasten”. Er was een compromis nodig. Misschien is het uiteindelijk “misschien niet de hele 10.000, maar misschien maar 5000”.

“We moeten hier niets utopisch beloven”, aldus bondsminister van Binnenlandse Zaken Horst Seehofer (CSU). Hij beschouwde 10.000 ambtenaren als “noodzakelijk” en voor hem zou het jaar 2025 een “haalbaar tijdschema” zijn. Seehofer voegde daaraan toe dat de effectieve bescherming van de buitengrenzen van de EU een voorwaarde was voor het beëindigen van de controles aan de binnengrenzen van de EU die tijdens de vluchtelingencrisis zijn ingevoerd.

De plannen van de Commissie voor 2020 zijn om een aantal redenen door de lidstaten met voorbehoud tegemoetgekomen. Het gaat onder meer om de kosten die op korte termijn moeten worden gedragen. Eerdere plannen voorzagen daarom al in een verhoging die via het volgende meerjarig financieel kader van de EU van 2021 tot 2027 zou worden gereguleerd.

Bovendien zien sommige regeringen zichzelf niet in staat om in slechts twee jaar tijd veel extra grenswachten aan te werven en op te leiden. Het probleem is “dat we deze ambtenaren niet in het schap van de supermarkt kunnen krijgen”, aldus Kickl. Landen aan de buitengrenzen, zoals Italië en Griekenland, maar ook Hongarije, verwerpen de plannen omdat ze terecht bang zijn voor een beperking van hun nationale soevereine rechten.

EU-commissaris voor Binnenlandse Zaken Dimitris Avramopoulos verdedigde de versnelde uitbreiding van Frontex. 10.000 grenswachten tegen 2020 zijn “realistisch” en noodzakelijk, zei hij. Anders zou de EU niet gewapend zijn in het geval van een nieuwe vluchtelingencrisis.

De ministers van Binnenlandse Zaken konden het eens worden over een sterkere rol voor Frontex bij de ondersteuning van deportaties. Bovendien kan de autoriteit in de toekomst ambtenaren sturen naar derde landen die geen directe buren van de EU zijn, zoals Afrika !!??

De ministers bespraken ook de hervorming van het asielbeleid van de EU. Er is al jaren geen vooruitgang geboekt, omdat Oost-Europese regeringen de herverdeling van vluchtelingen naar alle EU-staten afwijzen. De Europese Commissie heeft daarom voorgesteld het asielpakket te ontrafelen en ten minste onbetwiste delen ervan vóór de Europese verkiezingen in mei aan te nemen.

Duitsland en Frankrijk hebben van hun kant nog een laatste poging gedaan om de hervorming als geheel te redden. Volgens de informatie van de AFP hebben zij ook gezamenlijke voorstellen gedaan met het oog op de EU-top van volgende week. In tijden van crisis blijven ze zich richten op de herverdeling van vluchtelingen, maar staan ze uitzonderingen toe voor individuele landen “om gerechtvaardigde redenen”.


6 Reacties

 1. joepiejee zei:

  Het loopt hierin en -uit met als gevolg onveiligheid voor de burger,en dan die genoegdoener van Frans, die net als merkel door Afrikaanse migranten met open armen te ontvangen,een wit voetje probeert te halen?
  Dat alles maakt dat de landen zelf maatregelen gaan nemen door deze te sluiten¬!

 2. Ger de Vries zei:

  Dus komt het verdrag van Marrakesh op de boterham van de ondertekenaars c.q. Nederland. Bedankt Mark Rutte voor je totale incompetentie, je schuift ons weer duizenden vluchtelingen (gelukzoekers) toe. Helaas zijn daar geen voorzieningen voor zoals huisvesting en geldelijke ondersteuning. Maar dat komt tenslotte geheel voor rekening van de bevolking die steeds meer uitgemergeld wordt en al is. De uittocht van autochtonen is al jaren aan de gang en ook een manier om de eigen bevolking te verjagen!

 3. nobody zei:

  Tenenkrommend. Frontex c’est extraordinaire.
  Eerst ‘wir schaffen das’ en daarna een chaos creëren en tot slot liegend ten onder gaan. Hoe lang blijft ze nog op haar pootjes staan, want die van ons, de betalende Europese bevolking wordt de voeten onder onze grond weggeslagen. Met andere woorden ophoepelen naar elders, zonder toekomst.

 4. Jan zei:

  Ben blij met het uitstel van uitbreiding van Frontex die tot nu toe net als de NGO’s fungeert als veerdienst voor apothekers.

Comments are closed.