President Macron “ziet het licht ” en ontdekt de Fransen, maar Rutte loopt rond met een kaarsje

Na de gebeurtenissen van de afgelopen week heeft het de Franse president Macron behaagt van zijn gouden troon te komen en op zoek te gaan naar wat hij een “nationale dialoog “noemt. Zou het dan toch zo kunnen zijn, dat de wens van het volk , mist eensgezind sterker is dat wat elitaire politici en staatshoofden als vanzelf sprekend en door hen bedachte realiteit aannemen ?
En zou de president nog over enige aanhang kunnen beschikken of moet hij daarvoor naar Nederland, waar talloze experts hun kennis en kunde opgedaan hebben via de NOS en andere MSM en van mening zijn dat de gele hesjes slechts een stel vernielingen veroorzakende hooligans zijn. Goed doorgegeven aan de media, geheel in de koers zoals den Haag dat wil en waaraan juist de media niet  zouden moeten toegeven om deze elitaire dromen in leven te houden.
Plotseling verschijnen ze in het gezichtsveld van de Franse president: de hardwerkende werknemers, de bescheiden gepensioneerden, de alleenstaande moeders – “Ik heb ze gezien, deze moedige vrouwen”, zei Macron op TV.  Nu opeens neemt hij er nota van, al die  kleine mensen die echt door het leven worstelen en toch nauwelijks genoeg hebben om te leven. Hij erkent het voor de hand liggende: dat er woede heerst in het land. Hij geeft zelfs toe dat de verontwaardiging in sommige opzichten gerechtvaardigd is. Zo spreekt de president die in  in ernstige nood verkeert en reageert op het overweldigende protest, dat niet alleen gericht is tegen de slechte omstandigheden waarin een groot deel van de Fransen verkeren, maar ook een protest  tegen hem persoonlijk, als de “president van de rijken”.

 

Hoe eenvoudig is het om een vergelijking met Nederland te trekken, een premier die uitsluitend als marionet fungeert van een zgn. vorstenhuis en alles zal doen om zijn eigen carrière veilig te stellen, zoals bleek uit de door hem ondertekende open brief van vandaag.

Macron spreekt over het gebrek aan openbare diensten; hele regio’s van het land, inclusief hun inwoners, zijn vergeten en zelfs weggevaagd. Hij stelt een sociale en democratische malaise vast die zich in 40 jaar tijd heeft ontwikkeld. Zelf heeft hij zelf korte tijd geprobeerd om dingen te verbeteren. Als president heeft hij zijn prioriteiten gesteld, misschien anders dan sommigen hadden gewild, en misschien heeft hij sommige mensen met zijn opmerkingen gekwetst – de zelfkritiek is kort, maar het ontbreekt hem niet.

Van de heersende woede wil Macron nu  gebruik maken. Hij maakt duidelijk dat hij zich in essentie aan zijn koers wil houden. Anderhalf jaar geleden hadden de burgers bij de verkiezingen voor de “transformatie” gekozen, herinnert hij zich. Hij was begonnen met de vernieuwing van het land. Hoe dit moet gebeuren, moet nu in een “nationaal debat” worden verduidelijkt. Hij wil hen over het hele land leiden, buiten met de mensen, met de burgemeesters. Hij stelt twee eisen: er zijn duidelijke en eerlijke regels nodig, en er moeten eerst waarden worden gecreëerd, pas dan kunnen ze worden verdeeld.

Macron’s toespraak lijkt sober, technocratisch, afstandelijk ; dat komt overeen met zijn temperament. Maar hij zegt verbazingwekkende dingen: “De goede oplossingen zullen uit het land komen” – Frankrijk is al eeuwenlang te gecentraliseerd. Zo spreekt de president, die tot nu toe altijd al zijn hervormingen van boven naar beneden wilde doordrukken, die zich grotendeels tegen overleg leek te verzetten, die graag de indruk gaf dat hij als enige op zijn Olympus wist wat goed was voor het land. Moet men geloven in een innerlijke transformatie van Macron? Het kan niet worden uitgesloten dat de gebeurtenissen en schokken van de afgelopen weken hem tot nieuwe inzichten hebben geleid. Het blijft afwachten en het merendeel van de gele hesjes hebben er voorlopig weinig fiducie in.

In Nederland weet de ploeg van Rutte voorlopig dit soort toestanden te voorkomen, niet in de laatste plaats door het volk bij gebrek en interesse aan alternatief nieuws dom te houden. Maar kleine scheurtjes tonen aan, dat  je zelfs voor Nederlanders te ver kunt gaan. Situaties zoals in Parijs verwachten wij niet, dat bewees het animo voor gele hesjes bijeenkomsten in uw land gedurende de afgelopen weken. Een rondje Vijverberg , 15 miljoen mensen zingend en daar bleef het bij.

De Duitse schrijver Heine zei het al , ” indien er een crisis uitbreekt, dan vlucht ik naar Holland, daar gebeurt alles 50 jaar later “, goed nieuws voor de wat ouderen onder u !

Maar u zult toch niet kunnen ontkennen, met vandaag een opstand tegen de Belgische premier Michel wiens aftreden wordt geëist vanwege zijn tekenen van het VN migratieverdrag, demonstraties in Londen van gele hesjes die een harde Bexit eisten,  Frankrijk,  er zal iets moeten gebeuren en mocht u de hoop hebben dat uw volksvertegenwoordigers dat voor u gaan doen, neem dan een wandelkaart voor het grote sprookjesbos en geniet van de nog een paar overgebleven bomen en grassprieten.


7 Reacties

 1. Fado zei:

  Het zou te mooi om waar te zijn…. wat heeft hem bewogen om het boetekleed aan te trekken ? . Heeft hij echt wel begrepen wat er buiten de grote steden leeft…. enorme armoede straalt de platteland uit. Veel werkeloosheid, slechte wegen en verpauperde dorpjes. Dorpjes zonder enige vorm van commercie. Voor boodschappen moet men vaak tientallen km rijden. Rijd met miezerig weer eens door deze streken, ik schrik er van, het lijkt wel op Albanië of Bulgarije. Een blind paard kan er geen schade aanrichten. De Franse keuken is 20 jaar geleden al overleden. Maar ondanks alles verandert er veel als de zon schijnt.
  Het chauvinisme van het Franse volk, iets waar ik toch waardering voor heb, is een vorm van eensgezindheid, voortkomend uit een gevoel vanuit hun hart. Een gevoel van rechtvaardigheid, iets wat hier in Nederland ver te zoeken is.
  Ik ben reuze benieuwd welke hervormingen er komen. Geld is er niet. Frankrijk’s huishoudboekje is en was kompleet leeg. Heeft u er de laatste jaren iets over gehoord…. Frankrijk én de toenadering met Duitsland, oordeel zelf. Brussel zwijgt als het graf. Brussel zal coûte que coûte nooit laten weten hoeveel extra honderden miljarden er nodig zijn om Frankrijk weer een beetje op Frankrijk te laten lijken !
  Ik ben reuze benieuwd, wat het Élisée in de pet heeft zitten. De Fransen laten zich niet meer afschepen met fooitjes. Genoeg is genoeg, basta.
  Of ik mijn avond laat bederven door die slijmjurk van Rutte weet ik nog niet. Alle slaapwandelaars in Nederland, wees op uw hoede. Geld verzoent de arbeid niet, en helemaal niet van dat beetje dat u straks nog te besteden hebt ! Praatjes vullen geen gaatjes, laat u niet misleiden door uw favoriete minister president. Gaat u maar rustig slapen, de regering waakt over u….
  Ik ben reuze benieuwd, of de trekpop van Brussel u vanavond de ogen opent.

 2. Jan zei:

  Allemaal theater van Macron, ondertussen rijden tanks rond in Parijs met het EU logo. Even gas terug nemen bij weerstand en dan weer volop vooruit. Zei Juncker toch al.

 3. Jos zei:

  It’s all part of the plan, verandering dient niet van een klojo als Macron of ene Rutte te komen maar van de mensen zelf.
  Zolang men zijn eigen macht, kracht, in de handen van een ander legt, zal er niets maar dan ook niets veranderen.
  Je eigen leven kan alleen dan veranderen als je dat zelf doet.
  Vrijheid zit van binnen en wie dan buiten zich zelf zoekt zal telkens weer bedrogen uitkomen.
  Zolang men niet bereid is te leren van fouten die in het verleden zijn gemaakt, zal en kan er niets veranderen.
  Wie met één vinger naar een ander wijst, wijst nog steeds met drie vingers naar zichzelf, maar dat moet je wel willen zien natuurlijk.
  Mactons, Rutte’s, Merkels etc. zijn marionetten van de poppenspelers, net zoals U en ik, indien men dat toelaat natuurlijk.
  Vrijheid is een kwestie van je eigen verantwoordelijkheid nemen voor JOUW leven.

  Take care……

 4. tigron zei:

  Narcisten veranderen nooit, dat is iets wat ze blijven.
  Zodra ze de duimschroeven aangedraaid krijgen, zullen ze stampen,krijsen als verwende kleine kinderen om hun zin te krijgen.
  En als dat niet lukt, zullen ze kronkelen en slijmen en net doen alsof ze hun fouten erkennen. Maar let op, zodra de duimschroeven los gaan, komen ze slimmer en harder terug met hun opgedane ervaring.
  Google eens op de kenmerken van ’n Narcist, en kijk vervolgens eens rond in Den Haag, Brussel, Duitsland, enz.
  De kenmerken zijn duidelijk te herkennen.

  Er is ’n mooie metafoor, over dieren die moeten vluchten voor ’n bosbrand en daarvoor ’n rivier moeten over zwemmen.
  Iedereen was reeds aan de overkant op de langzame schildpad en de schorpioen na.
  Deze schorpioen vroeg aan de schildpad of hij op z’n rug mee mocht naar de overkant.
  De schildpad was echter bang dat de schorpioen hem zou steken en vervolgens zou verdrinken.
  “nee,nee, dat zal ik heus niet doen want dan verdrink ik eveneens” ze de schorpioen. “Vertrouw me maar” zei de schorpioen wanhopig.
  “vooruit dan”zei de schildpad, en de schorpioen klom op zijn rug.
  Halverwege de rivier stak de schorpioen de schildpad met zijn angel.
  “wat doe je nu, nu zullen we beide verdrinken”zei de schildpad.
  “Tja,” zei de schorpioen, “zo ben ik nu eenmaal”.
  Regeringsleiders worden niet gekozen, ze worden aangewezen.
  En Narcisten zijn de eerste keus.

 5. Jos zei:

  Regeringsleiders worden niet gekozen, ze worden aangewezen.

  ‘Het maakt niet uit op wie U stemt, U stemt toch op ons’,

  Josef Stalin.

 6. Ger de |Vries zei:

  Alle ellende in Europa is terug te voeren naar de EU. Er heerst onvrede die is veroorzaakt door oneerlijke EU maatregelen en door de aldaar zittende ego’s die precies weten wat wij Europeanen willen, denken ze. Zie ik op de staatstelevisie een item met Frans Timmermans die ons uitlegde waarom Europeanen zoveel moeite hebben met de EU. Volgens Frans – die volgens mij in kennelijke staat van dronkenschap verkeerde – begrijpen de Europeanen de zegeningen van de EU niet. Wat hij daarmee bedoelde was waarschijnlijk dat de gemiddelde Europeaan geen flauw benul heeft van democratie en democratische besluitvorming, op zijn beurt – gezien het gebazel van us Franske – weet hij zelf niet waar hij het over heeft. En dat moet de volgende Europese leider worden? Europa is ten dode opgegeven!

 7. formidabele zei:

  Loopt Rutte niet als een olifant door de porseleinkast, waarbij dat geliefde Delfsblauw vaasje aan gruzelementen gaat?

Comments are closed.